Hoe ga ik om met agressief gedrag van mijn puber?

Hoe ga ik om met agressief gedrag van mijn puber?

Dat pubers enorm beïnvloed worden door hun hormonen die een beetje op hol slaan in die tijd, dat is bekend. Helaas kan dit er ook voor zorgen dat ze opeens veel agressiever over kunnen komen. Waar je zoon of dochter altijd poeslief deed wat je vroeg, kan hij nu opeens heel boos reageren. Nog erger kan het worden als boosheid overgaat in echt agressief gedrag.

Hoe ga je niet om met agressief gedrag?

Is je kind zo opstandig dat hij echt agressief wordt? Probeert hij opeens klappen uit te delen of krijg je zelfs een schop als hij het ergens niet mee eens is? Dat is enorm schrikken en uiteraard hoef je dat niet te accepteren. Maar: sla nooit terug. Sowieso ben je dan strafbaar! Maar daarnaast is het ook zeker niet de oplossing. Je laat de boel escaleren én je laat eigenlijk zien dat het dus normaal is om dit gedrag te vertonen. Je doet het immers zelf dan ook. En laten we eerlijk zijn: het is toch ook niet wat je zelf wilt, je kind slaan?

Hoe reageer je wel?

Op het moment zelf zal je moeten proberen om rustig te blijven. Schreeuwen werkt ook averechts! Stuur je kind maar naar zijn kamer of loop zelf even weg. Als jullie weer rustig zijn, kan er een gesprek plaatsvinden over alles wat gebeurd is.

lijn groen oudersenzo
Hoe ga ik om met agressief gedrag van mijn puber?

Ga het gesprek aan

Kan er weer normaal gesproken worden, dan ga je het gesprek ook direct aan. Wees duidelijk dat je dit gedrag echt niet toelaat. Maar wees niet de ouder die alleen preekt. Luister naar je zoon of dochter zodat hij of zij kan uitleggen waarom het zo escaleerde. Het is immers een teken van onmacht. Probeer te begrijpen wat er in je kind omgaat en help hem of haar om andere manieren te vinden hoe er wel gereageerd kan worden.

Leer je kind afreageren

Heb je het idee dat je kind niet zozeer om de situatie op zich ontplofte, maar dat het meer een opeenstapeling is van meerdere situaties bij elkaar? Misschien heeft je zoon of dochter dan gewoon een uitlaatklep nodig. Bewegen kan daarbij helpen, dus een sport kiezen kan een goed idee zijn.

Onzekerheid is de boosdoener

Is je puber onzeker van zichzelf en/of gebeuren er op sociaal vlak dingen waar hij moeite mee heeft? Durft hij geen nee te zeggen tegen bepaalde activiteiten, terwijl hij dat eigenlijk helemaal niet wil, bijvoorbeeld? Een cursus in sociale vaardigheden kan een oplossing zijn. Informeer eens bij het Centrum voor Jeugd en Gezin of ze jullie iets kunnen bieden of kijk eens rond of er een jongerencoach is in jouw buurt die zou kunnen helpen.

Moeilijk gedrag

Natuurlijk kunnen de problemen dusdanig gecompliceerd zijn dat de puber niet alleen tegen jou zich zal verzetten, maar tegen iedere autoriteit. Dus tegen iedere volwassene, op school, tegen opa en oma en ga zo maar door. Ze vechten, zijn agressief en niks is goed. Kortom: er is geen land mee te bezeilen en dit gaat veel verder dan gewoon pubergedrag. Er zijn cursussen die over agressiebeheersing gaan. Dat zou dan een uitkomst kunnen zijn.

Problemen in het gezin

Helaas kan het ook jullie eigen gezinssituatie zijn die zorgt voor agressief gedrag. In dat geval zal je dus zelf ook iets aan de gezinssituatie moeten doen. Het kan moeilijk zijn, maar hiervoor hulp vragen kan wel de redding zijn voor je kind. Want hoe gaat het verder? Overleg ook nu eens met het Centrum voor Jeugd en Gezin of voer een gesprek bij je huisarts. Hij (zij) kan je eventueel doorverwijzen naar instanties die jullie verder kunnen helpen.

Blijf de veilige haven

Hoe tegendraads pubers ook kunnen zijn én hoe ze ook hun best doen om toch maar vooral te laten merken dat je helemaal niks voorstelt…ze hebben je nodig! Ze hebben nog altijd wel die veilige haven nodig. Weten dat er ergens die pa en/of moe is die onvoorwaardelijk van ze houdt. Ze zijn hun eigen leven aan het ontdekken en hebben jou daar op de achtergrond echt wel bij nodig.

liefs Wil

Meer informatie

Zo houd je een goed gesprek met je puber!
Mijn kind is lui. Wat kan je hieraan doen?
Met deze handige uitzetlijst, grijpt je puber nooit mis!
Je kind wordt 18 jaar. Wat moet je allemaal regelen? Nou, een heleboel dus!

Bronvermelding

Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com
Bron: CJG (opvoeden.nl)

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *