Site pictogram Oudersenzo

Testikel: Indalen en mogelijke afwijkingen. Hier moet je op letten!

Testikel: Indalen en mogelijke afwijkingen. Hier moet je op letten.

Met het plassertje of de balletjes van een jongetje, kan wel eens wat mis zijn. Bijvoorbeeld een niet indalen van een testikel (of zelfs beiden). Op het consultatiebureau zullen ze dit in de gaten houden, maar zelf kun je er natuurlijk ook alert op zijn.

Niet indalen testikel

Van een niet ingedaalde testikel wordt gesproken als het balletje niet in de scrotum (balzak) zit. Dat kan al bij de geboorte zijn, maar het kan ook nog op een later moment ontstaan. Bij zo’n drie procent van de jongetjes is bij de geboorte één of beide balletjes niet ingedaald. Niet ingedaalde balletjes komen het meest voor bij baby’s die te vroeg worden geboren. Dit komt omdat de indaling pas laat (zesde maand) in de zwangerschap plaatsvindt.

Mogelijke afwijkingen van de zaadballen

De zaadballen of testikels kunnen verschillende afwijkingen hebben. Sommige zijn bij de geboorte al aanwezig, maar er zijn ook afwijkingen die pas op een later moment ontstaan.

Bij het lieskanaal

Één of twee zaadballetjes ontbreken, maar zijn wel voelbaar bij de ingang van het lieskanaal (soms lukt het om het balletje in de goede richting te masseren).

In de buikholte

Één of twee zaadballen zitten nog in de buikholte. Dit kan nadelig zijn voor de zaadproductie. In eerste instantie zal even worden afgewacht.

Teruggetrokken

Éen of twee zaadballen bevonden zich al in de balzak, maar worden terug het lieskanaal ingetrokken (met een operatie is dit op te lossen). Dit heet retraciliteit en treed dus pas later op. De testikel zit in eerste instantie gewoon in het zakje, maar door aanraking van de binnenkant van de bovenbenen of balzak, kan hij de lies in gaan.
Als het ingedaalde balletje na een paar jaar niet meer in de balzak zit en ook niet meer kan worden teruggeschoven, wordt dit ascensus genoemd.

Onderzoek

Als de balletjes niet voelbaar zijn direct na de geboorte, dan wordt er uitgebreid hormonaal en chromosomaal onderzoek gedaan. Vaak is de oorzaak niet bekend. Er kunnen hormonale of anatomische oorzaken een rol spelen. Een niet ingedaalde bal kan de kans op kanker op volwassen leeftijd vergroten. Ook blijkt dat wanneer de testikels vanaf de geboorte niet zijn ingedaald er een sterk verminderde kans op vruchtbaarheid is.

Voor een goede productie van de zaadcellen is het noodzakelijk dat de zaadballetjes zich in de balzak bevinden. Dat kan in de eerste zes maanden na de geboorte nog vanzelf gebeuren, maar als dit dan nog steeds niet is gebeurd, dan is er een operatie nodig, want dan gaat het niet meer vanzelf gebeuren.

Mogelijke afwijkingen van het plassertje

Met het plassertje van een jongetje kunnen er een paar dingen mis zijn. Het plasgaatje zit aan de onderkant van de eikel in plaats van op het topje (met een chirurgische ingreep wordt de uitgang naar het topje van de eikel gebracht).

Er zit een soort klep in de urinebuis waardoor je kindje niet kan plassen. (Voor de geboorte krijgt je kindje hierdoor al een nierafwijking waardoor je kindje ziek wordt).

De voorhuid

De voorhuid van je zoontje is na de geboorte nog te klein om over de eikel te trekken. Met ongeveer 1,5 of 2 jaar is de voorhuid pas ruim genoeg om de eikel door te laten. Voor die leeftijd kan het terugtrekken de voorhuid laten scheuren en de eikel beschadigen.

Waterbreuk

Als het lieskanaal niet goed is gesloten kan er vocht uit de buik naar de balzak lopen. Deze waterbreuk verdwijnt na enige tijd vanzelf.

Liesbreuk

Als het lieskanaal zich niet sluit, kan de darminhoud het lieskanaal binnendringen. In eerste instantie is het een kwestie van afwachten en is een operatie niet zo snel nodig. Een arts dient echter wel te worden geraadpleegd.

Verkleving van de schaamlippen

Niet alleen jongetjes kunnen afwijkingen van een geslachtsdelen hebben, het kan ook bij meisjes voorkomen. Bijvoorbeeld als een deel van haar schaamlippen verkleefd zijn. Het laat gelukkig vanzelf weer los en daarom kun je er beter niks aan doen. Mochten er toch klachten door de verkleving ontstaan, trek dan aan de bel bij je huisarts of bespreek het op het consultatiebureau. Maak alleen de plekken schoon waar je goed bij kunt.

Hoe houd je het schoon?

Zowel de piemel als de schaamlippen kun je het beste schoon houden met water. Zorg ervoor dat de plooien zorgvuldig gereinigd worden en na afloop goed worden gedroogd. Gebruik liever geen zeep in de schaamstreek, om irritatie te voorkomen. In eerste instantie hoef je de voorhuid bij een jongetje nog niet terug te trekken. Dat kan pas als de voorhuid loskomt van de eikel. Dit gebeurt tussen zijn derde en zesde jaar.

Meer informatie

De liesbreuk. Wat is het en kan het kwaad?
Balletjes en plassertje, wat moet je ervan vinden
Baby in bad – Waar moet je op letten?
Hygiëne van je baby, hoe houd je hem schoon en gezond?
Navelverzorging van je baby. Waar moet je op letten?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten