Site pictogram Oudersenzo

Afscheid nemen van een naaste

Afscheid nemen van een naaste

Dat onze dierbaren en wijzelf er op een dag niet meer zijn is een gegeven waar wij iedere dag mee leven en de meesten van ons accepteren dit. Het is een feit waar we niet ieder moment van de dag bij stil staan. We weten dat de dood ons uiteindelijk allemaal scheidt, het wordt ons met de paplepel ingegeven. Tijdens de kerkelijke inzegening van een huwelijk worden wij er ook aan herinnert. We beloven elkaar trouw tot de dood ons scheidt. Ondanks dat wij weten dat de dag waarop wij afscheid moeten nemen komt zijn wij vaak niet voorbereid.

Voorbereiden op de dood

Er zijn culturen en religies die de mensen voorbereiden op de dood, zoals bijvoorbeeld het Boeddhisme. Alles is vergankelijk en de dood is de overgang naar wedergeboorte, tenminste als je niet verlicht bent. Angst of diepe emoties van verlies kennen Boeddhisten daarom niet als een naaste overlijdt. Wij worden niet voorbereid, op de dood en ook niet op het rouwen. Op school worden er geen lessen gegeven hoe je je moet voorbereiden op de dood en ook niet in hoe te rouwen.

We moeten haast maken met rouwen

Als je niet religieus bent opgevoed en afscheid van een dierbare moet nemen moet je maar uitzoeken hoe je je verlies moet verwerken. De meeste werkgevers geven maximaal 5 dagen bijzonder verlof, daarna word je geacht weer aan de slag te kunnen. Je hebt geen tijd om je verdriet te verwerken of boeken te lezen over rouwverwerking. Er bestaat ouderschapsverlof maar helaas nog geen rouwverlof. We werken misschien een tijdje halve dagen maar vaak wordt er wel van je verwacht dat je een beetje op schiet met rouwen.

Psycholoog of Paragnost

We geloven niet allemaal in leven na de dood en dat er meer is tussen hemel en aarde. Ook zetten we vraagtekens als we horen dat de ziel van een overledene er nog is en er contact gelegd kan worden via een paragnost. We zijn nuchter en dood is dood, er is niets meer. En als we te lang in onze rouwperiode blijven kunnen we ook nog eens problemen op het werk krijgen. We gaan naar de huisarts als we er niet meer uit komen en die stuurt ons door naar een psycholoog die helaas niet meteen tijd voor ons heeft, er is meestal een wachtlijst. Het is dan ook niet wonderlijk dat veel mensen zich wenden tot een online paragnost.

Paragnost raadplegen

Of we nu een boodschap van onze overleden dierbaren krijgen via een paragnost of iets heel anders te horen krijgen. Het waardevolste dat paragnosten ons geven is een luisterend oor en begrip voor ons verdriet. Paragnosten zijn er voor ons op het moment dat we denken: ‘Nu kan ik niet meer, ik verdrink in mijn verdriet, wat moet ik doen? Een online Paragnost weet niet wie we zijn, het is anoniem en we kunnen alles vertellen zonder dat er een oordeel op volgt. Op ieder moment van de dag, avond of nacht kunnen we onze gevoelens kwijt. Natuurlijk zijn velen kritisch over online paragnosten en daar is niets mis mee. We kunnen er lang of kort over discussiëren maar één ding staat vast, online paragnosten zijn er voor ons op het moment dat wij medeleven en aandacht nodig hebben.

Meer informatie

Tips bij verwerking van rouw. Hoe verwerk je groot verdriet?
Afscheid nemen van je partner. Hoe doe je dat?
Help elkaar bij rouwverwerking om extra problemen te voorkomen

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

#spon: Deze blog wordt je aangeboden door Mediumchat.nl.

Mobiele versie afsluiten