Afleidingen. Je hebt ze de hele dag en het lijkt alsof het maar blijft toenemen. Even een blik op social media en je bent minstens een half uur verder. Want dat ene filmpje was echt heel grappig en die daarna automatisch werd gestart, toverde ook een glimlach op je gezicht. Eigenlijk wil je ook nog even ‘snel’ lezen wat je beste vriendin gisteren heeft gedaan maar terwijl je naar haar op zoek gaat, komt er een lekker recept voorbij, misschien een tip voor vanavond?
Voordat je op de tijdslijn van je vriendin bent beland, heb je ook nog een snelle blik geworpen op die schattige kat van de buren, die handige tip bekeken, het berichtje van je moeder gedeeld, een paar foto’s her en der geliket en, en, en… Herkenbaar? Voor mij wel. Zelfs als ik mij ervan bewust ben, betrap ik mij er regelmatig nog steeds op. Ik vind het rete-irritant. Want al die pixels voegen echt niks toe. Nergens aan.
Smartphone
En als het dan uiteindelijk is gelukt om Facebook of Twitter af te sluiten en je focus weer gericht is op belangrijkere dingen, dan hoor je ineens ‘piep piep’. Oh jee, een SMS. Van wie zal dat zijn? Misschien is het wel belangrijk! Toch maar even kijken…
NEE! Het is zelden belangrijk. Heb jij wel eens een SMS ontvangen die DIRECT om actie vroeg, omdat er anders mensenlevens op het spel stonden? Vast niet. En als dat wél het geval is, dan was dat vast een heel grote uitzondering.
Laatst was ik bij de huisarts. In de wachtkamer zaten zo’n 20 mensen te wachten. Van jong tot oud. En iedereen, écht iedereen, zat met zijn neus naar beneden op zijn smartphone te kijken.
Social media
Hier gaat het net zo. Afleidingen liggen overal op de loer. Social media, de postbode aan de deur, dat ene telefoontje tussendoor, die binnenkomende appjes, noem ze maar op. Continu sta je bloot aan verleidingen. Het houdt ons af van onze focus. En die focus is juist zo belangrijk, want dáár liggen vaak onze doelen of inzichten. Want de stiltemomenten in je hoofd om eens ergens goed over na te denken, zijn schaars aan het worden. We zijn immers de hele dag wel ergens mee bezig.
Meer, meer, meer
Mijn zoon heeft nog veel meer afleidingen, zoals TV, games of ‘groepsapps’. Vreselijk! De hele dag gaat er wel een piep van een bericht in een groepsapp. Je hoeft jezelf er niet eens in te plaatsen, want dat doet een ander wel voor je. Gelukkig kun je wel jezelf er weer uit halen. Dat dan weer wel. En dan die spelletjes op zijn telefoon die de hele dag laten weten dat zijn beesten eten moeten krijgen, zijn bloemetjes water of zijn strijders klaar zijn voor gevecht.
Heb je ook gemerkt dat al die gratis spelletjes erop gemaakt zijn om je ieder paar uur weer naar zich toe te lokken?
Geen tijd meer voor elkaar
Soms word ik er verdrietig van. Want al die afleidingen, zorgen ervoor dat we minder tijd voor elkaar hebben. Ik merk steeds vaker wanneer ik een berichtje stuur om te vragen hoe het met iemand gaat, deze niet alleen onbeantwoord blijft, maar óók ongelezen. Er is allemaal geen tijd meer voor. Natuurlijk zou ik kunnen bellen, maar dan bel ik vast op een ongelegen moment. Want tegenwoordig lijkt ieder moment ongelegen te zijn, juist omdat we het zo druk hebben. En waarom hebben we het druk? Omdat er teveel afleidingen zijn. En zo zitten we vast in een vicieuze cirkel.
En ik wil eruit, want het maakt mij verdrietig.
Telefoons in de kluis
Als je diep in mijn hart zou kijken, zou ik het liefst achter de voordeur een kluis willen ophangen, waar iedereen direct na binnenkomst zijn telefoon moet opbergen (kan hij gelijk opladen) en pas weer terug krijgt als hij de deur uit gaat. Wat zou er een rust komen in huis. Ik heb het wel eens voorgesteld hier in huis, maar ze verklaarden mij allemaal voor ‘koekoek’.
Misschien hebben ze daar wel gelijk in. Misschien ben ik ook wel koekoek. Koekoek geworden van al die afleidingen om mij heen, die mij steeds opnieuw proberen te verleiden om te stoppen met wat ik aan het doen ben…
Extra informatie
Gezellig met elkaar wandelen door het bos
Maak tijd voor jezelf! Deze sporten zijn goed voor je!
Stress en ouderschap: Is ouderschap zonder stress mogelijk?
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com