Activiteiten met de baby. Wat is leuk?
Gezellig met je baby bezig zijn is niet alleen leuk en fijn om te doen, maar is ook nog eens goed voor zijn of haar ontwikkeling én voor het stimuleren van een gezonde hechting. Maar welke activiteiten kan je nu allemaal doen met je kindje?
Babymassage
Babymassage is goed voor de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby. Het zal door de massage ook een besef gaan krijgen van zijn eigen lichaampje. Je baby masseren kan je zelf thuis doen, maar het is wel goed om te weten hoe je dit dan het beste doet. Een cursus volgen is dan ook zeker een aanrader en ook nog eens gezellig. Zo ontmoet je andere moeders en kan je lekker ongestoord babypraat ophangen!
Babyzwemmen
Een activiteit die min of meer in hetzelfde straatje zit is babyzwemmen. Je kind leert daarnaast ook water kennen en zo kan je voorkomen dat watervrees ontstaat. Ben je fervent bezoeker en stroom je ook door naar de peutergroep, dan is de overgang naar het echte zwemmen meteen een stuk kleiner.
Kiekeboe spelen
Misschien wel de meest bekende onder de babyspelletjes: kiekeboe spelen. Achter een doekje wegduiken met je gezicht en dan opeens tevoorschijn komen en kiekeboe zeggen. Al heel jonge baby’s moeten hier enorm om lachen.
Balspelletjes
Kinderen en ballen gaan al heel snel samen. Zorg bij een baby voor een zachte bal. Zit je baby? Rol dan rustig een bal naar hem toe. Hij/zij al snel proberen om de bal terug te laten rollen. Gaat dit goed? Dan is het ook leuk om verschillende groottes aan ballen in de kamer te hebben liggen. Natuurlijk kan je variëren met de manier waarop je met de bal speelt. Je kunt hem tussen jou en de baby laten rollen, maar je kunt ook de bal weg laten rollen en kijken of je zoon of dochter de bal dan op gaat halen. Is je baby al verder in zijn ontwikkeling en doet het al een paar stapjes? Dan is voordoen hoe je tegen een bal trapt ook een leuk idee. De bal op vangen of laten stuiteren kan uiteindelijk ook. Let bij de activiteiten even goed op de vaardigheden van je baby/dreumes. Sluit daar je activiteit bij aan. Te ingewikkelde spelletjes frustreren!
Klimparcours
Gaat de baby kruipend de wereld ontdekken? Of loopt het al een beetje? Zodra ze mobieler worden kan je ze ook uitdagen om ergens overheen te klauteren. Natuurlijk op een heel veilige manier. Maar met allerlei kussens op de grond of andere hele zachte materialen kan het prima. Ook leuk: iets om doorheen te kruipen! Heb je net een tv bijvoorbeeld gekocht? Bewaar de doos en knip er aan twee kanten een poortje in. Tunneltje gemaakt! Of misschien zelfs wel een speelhuisje!
Samen zingen
Samen zingen is al leuk, maar als je dan ook nog eens gebaren erbij maakt wordt het allemaal nog levendiger. Je zult verbaasd zijn hoe snel ook je baby (of dreumes) hieraan mee probeert te doen! Leuke liedjes vind je heel simpel online, waardoor je ook nog eens muzikale ondersteuning kan hebben. Maar noodzakelijk is dit niet.
Voorlezen
Ja, ook een baby kan je al voorlezen en is zelfs goed voor zijn taalgevoel en -ontwikkeling. Nieuwe woordjes leer je immers door ze te horen en hoe meer je kindje de taal hoort, hoe sneller en beter hij leert praten. Ook grammaticaal trouwens. Daarnaast zijn er voor baby’s speciale boekjes die ook nog eens hun tastzin prikkelen. Stoffen boekjes, knisperboekjes, boekjes met allerlei verschillende materialen erop bevestigd. Of zelfs boekjes met activiteiten als veters strikken of gespjes dichtdoen. Laatste is dan weer niet echt geschikt voor een baby, maar natuurlijk wel voor je peuter.
Huis-, tuin- en keukengerei
Niks duur speelgoed, gewoon wc-rollen, koekdoosjes, plastic flesjes en dat soort ‘troep’ is voor een kleintje prachtig materiaal om mee te spelen. Het aandachtig bekijken of er mee bouwen, bijvoorbeeld. Of ermee rammelen, want een restje rijst en het openingetje goed dichtplakken maakt het doosje tot een onverwachte rammelaar… Let uiteraard wel op dat de baby niet in kleine onderdelen kan stikken. Doppen haal je dan ook van de flessen af en je blijft erbij zodat de kleine niet al het karton opeet!
Herrie maken
Is je kindje al meer in staat toch zelf actie ondernemen? Doe dan maar eens voor dat er geluid komt als je met een lepel of stokje ergens op slaat. Zet een paar oude pannen neer en plastic bewaardozen en laat je baby maar meppen. Andere materialen van de lepels of pannen geven heel andere geluiden. Hartstikke leuk om samen met mama of papa herrie te schoppen! Goed voor de fijne motoriek, trouwens. Je kunt ook zelf een ritme trommelen en een kinderliedje erbij zingen. Wedden dat je kindje het helemaal te gek vindt en mee wil proberen te doen?
Meer informatie
Uitdagend speelgoed voor je baby
Babyspel. Spelen met je baby. Maar hoe dan?
Badeendjes, hoe onschuldig zijn ze eigenlijk?
De lievelingsknuffel – Als je hem maar niet kwijt raakt!
Speelgoed voor baby van 0 tot 1 jaar
Bronvermelding
Tekst: Wil Cats
Stockfoto: 123rf.com