Aanschaf van een huisdier in een gezin met kleine kinderen
Misschien twijfel je over de aanschaf van een huisdier? Een huisdier is niet alleen maar leuk, hij kan je peuter ook allerlei goede dingen leren. Huisdieren kunnen namelijk goede leermeesters zijn. Dat geldt overigens voor alle huisdieren maar voor honden in het bijzonder. Ze hebben een goede invloed op kinderen en voor je peuter is een huisdier een maatje waar hij altijd bij terecht kan.
Van een hond kan je peuter van alles leren over verantwoordelijkheid, inleven in de ander, de natuur, liefde, trouw en rekening houden met anderen.
Positieve aspecten van huisdieren
Een huisdier is een vriendje waar je altijd op kunt bouwen; met zo’n vriendje in de buurt ben je nooit eenzaam. Ook zal een huisdier de kleine peuter niet snel buitensluiten, zodat hij niet wordt afgewezen. Het schijnt zelfs zo te zijn dat mensen met huisdieren minder last van stress hebben!
Beschermen tegen allergieën
Hoewel je wellicht het tegenovergestelde zou denken, beschermen huisdieren je kinderen tegen allergieën. Het schijnt zelfs dat je met huisdieren 50% minder kans hebt, op het krijgen van een allergie op latere leeftijd. Het is wel belangrijk dat het huisdier er al is gedurende de eerste levensjaren van de kinderen. Op latere leeftijd heeft het geen effect meer.
Wanneer is een geschikt moment voor de aanschaf van een huisdier?
De keuze wel/geen huisdier is afhankelijk van een aantal factoren:
Voelt je peuter zich op z’n gemak?
Belangrijk is dat je kindje zich op z’n gemak voelt met dieren. Wordt hij niet bang of onzeker als er een dier in de buurt is? Bezoek eens een kinderboerderij met hem of ga op visite bij vrienden die al een hond of kat hebben. Je ziet dan vanzelf hoe je kindje hierop reageert.
Heb je voldoende tijd?
De zorg van een kindje is al een flinke aanslag op je tijd, maar dat is een huisdier ook. Ook een huisdier heeft de nodige verzorging en aandacht nodig. Als je dat goed wilt doen, gaat daar behoorlijk wat tijd in zitten. Zeker in combinatie met een klein kindje dat rondkruipt. Daarbij hebben ze allebei nog een hoop te leren, zeker wanneer je voorkeur uitgaat naar een puppy.
Is je huis geschikt?
Ook belangrijk is rekening te houden met je leefomgeving. Huisdieren hebben beweging nodig, vooral jonge honden. Die moeten kunnen ravotten, rennen, spelen. Als je klein behuisd bent, is dat misschien moeilijk te regelen. Zeker omdat je kruipende peuter ook de nodige ruimte nodig heeft om te bewegen, ravotten en spelen.
Welk huisdier past bij jullie?
Niet geheel onbelangrijk is een huisdier te kiezen dat goed bij jullie past. Ook binnen de keuze van het soort huisdier, kan een ras bepalend zijn voor je keuze. Belangrijk is bij de afweging van je keuze dat je voor een dier of ras kiest dat vriendelijk en geduldig is met peuters. Vaak is een rashond zenuwachtiger dan een vuilnisbakkenras. Een vuilnisbakkenras is vaak ook wat geduldiger wat ook niet onbelangrijk is. Maar kijk ook goed naar de persoonlijkheid van het dier. Laat hij zich makkelijk aaien? Aanlijnen? Kruipt hij niet weg voor je peuter? Of gaat hij niet bijten als er per ongeluk een keer aan zijn staart wordt getrokken?
Geslacht kan bepalend zijn
Ook het geslacht kan bepalend zijn. Zo zijn reutjes vaak wat liever dan reuen, maar de mannetjes zijn vaak weer wat aanhaliger en meer op mensen gesteld dan de vrouwtjes. Zeker bij katten. Allemaal aspecten waar je vooraf rekening mee kunt houden.
Asiel of pup?
Ook bij deze keuze zitten verschillende voor- en nadelen. Een jong diertje moet van alles worden geleerd, waar veel tijd in gaat zitten, een diertje uit het asiel weet vaak al heel veel, maar kan ook beschadigd zijn door bijvoorbeeld mishandeling of verwaarlozing. Een ouder dier heeft wellicht bepaalde gewoonten die nog maar moeilijk af te leren zijn. Aan de andere kant, zit je met de keuze van een pup ineens met twee baby’s in huis.
Ongeschikte huisdieren
Er zijn natuurlijk ook heel ongeschikte huisdieren, een aantal daarvan kun je vast ook zelf verzinnen, maar er zijn ook huisdieren die minder geschikt zijn voor de allerkleinsten, terwijl je dat niet zou verwachten. Denk bijvoorbeeld aan cavia’s, konijnen en hamsters. Ze zijn niet gevaarlijk voor je peuter, maar anders om zeker wel. Je peuter zou ze kunnen optillen en per ongeluk laten vallen. Zo’n klein dier kan van alles breken. Ze houden er ook niet van om gesjouwd te worden, maar dat is lastig uitleggen aan je peuter. Hij wil immers geen kwaad doen en alleen maar lief zijn.
Tamme rat
Een knaagdier dat wel goed gaat met kleine kinderen, is een tamme rat. Dit diertje kan wat beter tegen vallen en hij vindt het ook nog eens leuk als er met een gespeeld wordt.
Hoe introduceer je het huisdier?
Als je voor een dier hebt gekozen wat nog niet gewend is aan kinderen, is het belangrijk dat je hem een tijdje met je peuter laat spelen. Houdt beiden goed in de gaten en laat het moment ook niet te lang duren. Ze hoeven niet in één keer helemaal aan elkaar te wennen. Bouw het langzaam op. Peuters kunnen erg enthousiast zijn waardoor het huisdier erg kan schrikken. Ook kunnen peuter onbedoeld in hun enthousiasme het diertje pijn doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.
Hekje ertussen
Houd er rekening mee dat beiden, dus zowel peuter als dier, onvoorspelbaar kunnen reageren, waardoor ze elkaar pijn kunnen doen. Om dit zoveel mogelijk te voorkomen, kun je er bijvoorbeeld voor kiezen om zo’n kennismakingsspeelmomentje te doen met een traphekje tussen hun in. Zodat ze aan elkaar kunnen wennen zonder écht bij elkaar te kunnen komen.
Niet samen eten
Je kunt je huisdier beter niet tegelijk met je peuter eten geven. Laat je huisdier rustig eten als je peuter ligt te slapen, in zijn box aan het spelen is, of in een andere kamer is. Zorg er in ieder geval voor dat je peuter niet bij het eten van jullie huisdier kan komen. Haal de bak weg, zodra je huisdier is uitgegeten. Houd er rekening mee dat zelfs het meest vriendelijke dier, boos kan worden als er iemand aan zijn eten zit. Probeer deze situatie dus altijd te voorkomen.
Andersom is ook niet zo’n goede combinatie. Peuters willen nogal eens wat eten laten vallen . Het is niet handig als je huisdier dan rond hem loopt en als een soort stofzuiger alles wat je peuter laat vallen, naar binnen slurpt.
Waar kan je peuter bij helpen?
Een peuter kan je helpen bij de verzorging en bij het eten geven van de hond. Natuurlijk moet je hem niet de volledige verantwoording geven, want daar is je kindje nog veel te klein voor, maar hij kan je wel helpen. Kinderen vinden dit doorgaans erg prettig omdat zij meestal aan de andere kant staan. Nu mogen ze zelf voor iets zorgen.
Altijd knuffelen
Honden hebben geen druk werkschema, dus die staat bijna altijd paraat om knuffels in ontvangst te nemen of te spelen met een bal. Vooral jonge honden vinden het heerlijk om lekker te ravotten, rond te rennen en te spelen.
Katten zijn hierin wat minder geschikt. Sommige katten zijn absoluut aanhalig maar veel katten geven toch liever de voorkeur aan een beetje rust, bijvoorbeeld op de schoot van een volwassene. Ze zullen eerder van een peuter wegrennen dan in zijn armen springen. Natuurlijk zijn er altijd uitzonderingen.
Een kat laat ook niet zomaar met zich sollen, wat zelfs gevaarlijke situaties kan geven en dat is niet de bedoeling.
Belang van het huisdier
Natuurlijk is de veiligheid van je kindje het allerbelangrijkste, maar verlies ook het belang van het huisdier niet uit het oog. Als je een huisdier neemt, ben je ook verantwoordelijk voor zijn gezondheid.
Meer informatie
Huisdieren horen er ook bij. Daarom een eigen fotowand!
Huisdierregels top 10 voor peuters en kleuters
Een speelse kat is een gelukkige kat!
Een konijn als huisdier. Hoe moet je hem verzorgen?
Kat en kind – Houd ze beiden happy!
Voorbereiding huisdieren op gezinsuitbreiding
De invloed van huisdieren
De verzorging van een cavia
De invloed van huisdieren op kinderen
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com