Je baby kan allerlei geboortevlekken op zijn lichaam hebben, zo’n 80% van de baby’s heeft één of meerdere vlekjes. Moedervlekken zijn waarschijnlijk de aller bekendste en meest voorkomende geboortevlekken. Wie heeft er nou geen één moedervlek?
Wat zijn moedervlekken?
Bijna iedereen kent deze wel, de moedervlek of naevus naevocellularis. De kleur kan variëren van lichtbruin tot zelfs bijna zwart. Een moedervlek blijft doorgaans klein, maar sommige moedervlekken hebben de neiging met een kindje mee te groeien. Dit komt echter maar bij 1% van de kinderen voor. Moedervlekken kunnen op zich geen kwaad maar verdwijnen niet vanzelf. Echter wanneer een moedervlek snel gaat groeien en/of van vorm of kleur verandert, dan is het belangrijk ermee naar de (huis)arts te gaan.
Een moedervlek kan oppervlakkig of verheven zijn. In het laatste geval is hij wat boller en ligt hij meer op de huid. Moedervlekken komen bij alle mensen voor, ongeacht het type van de huid en/of huidskleur.
Hoe ontstaan moedervlekken?
De moedervlek is niet meer dan een ophoping van pigmentcellen in de bovenste laag van de huid. De meeste pigmentcellen zijn gelijkmatig over de huid verdeeld, maar op sommige plekken zitten ze op een hoopje bij elkaar. Hier ontstaat dan een plek die wat donkerder is dan de rest van de huid: de moedervlek!
Meestal ontstaan ze pas op latere leeftijd. Je krijgt er dus “vanzelf” steeds meer. Slechts 1% van de baby’s wordt geboren met een moedervlek, een congenitale naevus (aangeboren moedervlek). Soms is de oppervlakte een beetje bobbelig en hij is doorgaans roze tot bruin van kleur.
Factoren die het ontstaan van moedervlekken (op latere leeftijd) kunnen stimuleren zijn:
hormonen
erfelijkheid
medicatie
Moedervlekken
De normale moedervlekken zijn eigenlijk geen geboortevlekken meer, want deze vlekken verschijnen door de loop van je leven in op je huid. Zeker mensen met een lichte huid krijgen een aantal moedervlekken. Meestal verschijnen ze pas na het vijfde jaar. Bij grote moedervlekken, onregelmatige vormen of een diversiteit aan kleuren, kun je er beter even naar laten kijken. Niet iedere moedervlek is namelijk onschuldig. Ook kunnen moedervlekken van onschuldig veranderen in een kwaadaardige. Altijd even in de gaten blijven houden dus.
Naar de dokter
Moedervlekken kunnen het risico op het (op latere leeftijd) krijgen van een kwaadaardige melanoom vergroten. Er wordt daarom aangeraden om grote, behaarde moedervlekken operatief te laten verwijderen. Wanneer dit niet mogelijk is, laat dan de moedervlek regelmatig controleren. Neem ook contact op met je huisarts als de moedervlek:
- verandert van kleur
- verandert van vorm
- rode rand krijgt
- kleurloze ring heeft (halo moedervlek)
- bloedt, jeukt, steekt of pijn doet
- onrustig is
- korstje of zweertje krijgt
- je zorgen baart
Typische moedervlek: de halo moedervlek
Een halo moedervlek heeft een pigmentloze ring rond de moedervlek. Die ring kan heel smal zijn, maar het kan ook een paar centimeter groot zijn. Het is belangrijk om deze moedervlekken te beschermen tegen de zon. De vlekken zie je het meest bij kinderen en jong volwassenen. Gelukkig zijn ze bijna altijd goedaardig, maar het beste kun je dit laten beoordelen door een (huis)arts.
Verschil tussen moedervlek en melanoom
Moedervlek | Melanoom |
Egaal bruin, kleine kleurvariatie | Kleurverschil, zwart, blauw, rood, bruin |
Scherpe begrenzing met de rest van de huid | Onscherpe begrenzing, vervaagd in de huid |
Gelijkmatige groei, symmetrische vorm | Niet mooi rond of ovaal, groeit niet gelijkmatig |
Groeit niet (snel) | Groeit erg snel |
Meer informatie
Welke geboortevlekken zijn er?
De wijnvlek of naevus flammeus, een geboortevlek
Ooievaarsbeet of ooievaarsvlek
Café-au-lait vlekken
Aardbeienvlek of hemangioom
Archipelvlek of mongolenvlek
Huiduitslag bij je baby – Check de rode vlekkenwijzer
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com