Site pictogram Oudersenzo

Wat doe je met kinderen die (te)veel aandacht vragen?

Wat doe je met kinderen die (te) veel aandacht vragen?

Kinderen die veel aandacht vragen: soms word je er hor en dol van. Maar hoe ga je hier nu het beste mee om? Geef je toe aan die grillen of moet je ze juist keihard negeren?

Aandacht krijgen is een basisbehoefte

Waarom kinderen aandacht vragen? Zeg eens eerlijk: wil je zelf die aandacht ook niet? Hoe voel jij je als niemand op je reageert? Inderdaad, je voelt je meestal niet echt fijn als je iets wilt delen en niemand heeft tijd voor je. Of je voelt je zelfs eenzaam als het verder gaat dan dat. Zo is het ook bij kinderen. Aandacht hebben we allemaal nodig. En kinderen dus ook. En ja: ze prikken er feilloos doorheen als die aandacht wel of niet oprecht is!

Geef oprechte aandacht

Even achteloos ‘ja’ zeggen als je kind weer iets vertelt, maar ondertussen op je smartphone staren. En boos worden op de kleine omdat het maar door blijft gaan. Tja, misschien zou je even die smartphone weg kunnen leggen en je kind echte aandacht geven. Is hij zijn verhaal kwijt, voelt zich gezien (en gekoesterd) en jij geniet tenminste even echt van je kleintje. Voor allebei beter! En grote kans dat je kind daarna wel weer gewoon zoet gaat spelen. Blijven dreinen ligt echt niet altijd aan je kind! Soms ligt de fout gewoon bij jezelf!

Negatieve aandacht vragen

Je kind heeft dus aandacht nodig. Krijgt hij die niet op de gewone manier, dan kan het zomaar zo zijn dat hij (soms zelfs onbewust) de aandacht gaat vragen op een negatieve manier. Want negatieve aandacht is in ieder geval aandacht. Heb je weinig tijd voor je kind? Dan zorgt hij er gewoon met een driftbui voor dat je wel reageert. Hé, dat werkt wél. Dus als het weer niet lukt, dan knalt hij gewoon weer zijn kop in de wind en gaat weer op de supermarktvloer liggen gillen. Nu moet je wel met hem bezig zijn…Missie gelukt!

Negatief gedrag negeren

Heeft je kind de gewoonte om vooral op een negatieve manier aandacht te vragen? Probeer dit zo goed mogelijk te negeren. Boos worden is, zoals gezegd, ook een vorm van aandacht, dus daarmee hou je het geheel alleen maar in stand. Stimuleer positief gedrag door juist dan je kind extra aandacht te geven. Zo stimuleer je je kind om vooral op een leuke manier om aandacht te vragen. En je geeft je kind ook geen reden om op een negatieve manier bezig te zijn.

Even rustig ademhalen

Voordat je dus uit je vel springt en je kind juist nog meer gaat negeren als hij alweer om aandacht vraagt, is het een beter idee om eens te kijken wat er nu werkelijk aan de hand is. Waar heeft je kind behoefte aan? Probeer zijn signalen goed op te pikken. Door goed met je aandacht bij je kind te zijn kan je erachter komen dat hij bijvoorbeeld gewoon moe is en daarom dreint en om aandacht zeurt. Of heeft hij je zojuist verteld wat er op school gebeurd is en begrijp jij dat hij eigenlijk wil zeggen dat hij gepest wordt, maar durft hij het niet zo te zeggen.

Nu even niet

Maar natuurlijk, ook jij kan gewoon even geen tijd hebben. Wees hier dan eerlijk in. Vertel je kind dat je nu echt even moet koken, bijvoorbeeld, en vertel hem of haar wanneer je wel tijd hebt om even rustig te luisteren!

Overleg met je kinderen!

Word je soms gillend gek van de aandacht die je kinderen opeisen op bepaalde momenten en het liefst juist dan als het al een heksenketel is? Wees eens niet degene die alles bepaalt in huis, maar overleg juist eens met de kinderen zelf! Jij vertelt eerlijk wat jij nodig hebt (tijd om alles klaar te maken voor school, bijvoorbeeld) en de kinderen mogen zeggen wat zij juist willen/nodig hebben. Daarvoor hoeven ze helemaal nog niet ouder te zijn, dit kan ook met kleuters. Door ook bereid te zijn om naar hen te luisteren, geef je ze een mooie vorm van aandacht.

Kijk eens of jullie met elkaar iets kunnen verzinnen wat voor jullie allemaal werkt. Zo heeft je kind een eigen stem in het geheel gehad en is het voor jou ook helder waarom hij zich zo gedraagt. Soms is het verrassend verhelderend en is een kleine aanpassing genoeg om alles wel lekker vlot te laten verlopen. En kinderen kunnen heel creatief zijn in het verzinnen van oplossingen. Uiteraard bepaal jij of iets ook verantwoord is, maar durf ook eens gewoon hun ideeën serieus te nemen!

Meer informatie

Hoe verwend is deze generatie kids?
Stress bij kinderen. Hoe ga je hier zorgvuldig mee om?
Verwennen, scoren op de korte termijn
Opvoeding van een peuter, hoe moeilijk kan het zijn?
De zin en onzin van straffen
Welke levenslessen geef jij mee aan je kinderen?
Hoe werken beloningssystemen? En voor wie zijn ze geschikt?

Bronvermelding

Tekst: Wil Cat
Stockfoto: 123rf.com

Mobiele versie afsluiten