Site pictogram Oudersenzo

5 manieren om de oppas zo snel mogelijk aan ons te laten wennen

5 manieren om de oppas zo snel mogelijk aan ons te laten wennen

Je hebt net voor het eerst een oppas aangenomen. Spannend voor jou en je kindje, maar ook voor de oppas. Hoe kan je haar zo snel mogelijk aan jou, en je huis, laten wennen?

Voor de oppas is het natuurlijk een nieuwe omgeving. Zoals het bij jou even kan duren voordat je helemaal aan haar bent gewend, duurt het bij haar ook even voordat zijn aan jullie en de nieuwe omgeving is gewend. Hier een paar tips!

Organiseer een wendag

Een goede manier om elkaar alvast goed te leren kennen, is om een wendag te organiseren. Je nodigt de oppas uit op een middag waarop jij vrij bent en je kinderen thuis zijn. Je blijft er dan eerst nog even bij en gaan met elkaar, bijvoorbeeld, een spelletje spelen. Na een tijdje ga jij even lekker in het winkelcentrum rondlopen of boodschappen doen zodat je even het huis uit bent. De kinderen gaan namelijk eerder naar jou toe als ze iets nodig hebben. Ben je er niet, dan moeten ze naar de oppas. De oppas is dan ook echt een uurtje aan het oppassen en jij bent nog dichtbij indien je nodig bent. Evalueer naderhand hoe het is gegaan. Herhaal de wendag als jij, je kindje of de oppas er behoefte aan heeft. Verleng per keer dat jullie een wendag houden, het tijdsbestek dat je weg bent.

Geef een rondleiding

Tijdens zo’n wendag is het voor de oppas fijn als jij, of je kindje, even een rondleiding geeft. Laat de oppas het hele huis zien en benadruk de belangrijkste plekken voor haar, zoals de kamer van je kindje, waar het toilet zit of waar ze schone kleren voor je kleine kan vinden. Gaat zij ook huishoudelijke klusjes doen zoals de was of koken? Leg haar dan uit hoe de apparatuur hiervoor werkt. Zo weet de oppas waar ze alles kan vinden.

“Wil je mee-eten?”

Misschien vind je dit de eerste keer niet zo fijn, maar na een paar keer oppassen is het een leuk idee om haar uit te nodigen om nog te blijven mee-eten. Zo is het niet alleen “hoi” en “doei” bij het komen en gaan, maar heeft ze ook de kans om jullie wat meer te leren kennen.

Het schriftje

Wat fijn zou kunnen werken, voor jou en voor je oppas, is om een schriftje te maken met alle belangrijke dingen die je oppas moet weten. Bijvoorbeeld een schema: hoe laat eet je kindje en om welke tijd gaat hij/zij naar bed? Maar ook de praktische dingen zoals de gebruiksaanwijzing van de wasmachine (in geval ze het vergeet en jullie hebben afgesproken dat ze een wasje draait), de favoriete knuffel van je kindje of wanneer de kat eten krijgt. Hier kan de oppas altijd op terugvallen.

Dit schriftje kunnen jullie ook goed gebruiken om alles bij te houden. Vraag je oppas om op te schrijven wanneer je kind gegeten heeft, hoe lang hij/zij heeft geslapen en of er nog bijzonderheden waren die dag.

Wees bereikbaar

Je wilt natuurlijk dat je op de hoogte wordt gehouden en dat de oppas aangeeft wanneer er iets niet helemaal goed gaat. Maak aan je oppas duidelijk dat je bereikbaar bent via WhatsApp (of ze kan altijd bellen). Vraag haar om jou op de hoogte te houden, ook als het goed gaat. Het is altijd leuk om een fotootje te krijgen als je weg bent!

Meer informatie

Hoe vind je de ideale oppas?
Het gastoudergezin
Het oppas- en crècheboek – Zo blijf je op de hoogte!

Bronvermelding

Deze reportage is tot stand gekomen in samenwerking met sitly.nl.

Mobiele versie afsluiten