Site pictogram Oudersenzo

5 bruikbare tips bij het kolven van moedermelk

Als nieuwe moeder ben je niet altijd in staat je kindje borstvoeding te geven. Bijvoorbeeld wanneer je werkt, een avondje uit bent of om een andere reden even niet in de buurt van je baby bent. Een borstkolf biedt in deze gevallen uitkomst. Maar hoe kies je een goede borstkolf? En waar let je op bij het kolven van moedermelk? Wij geven je graag 5 bruikbare tips!

Een goede kolf: waar let je op?

Er zijn borstkolven te koop in allerlei soorten en maten. Denk aan een elektrische borstkolf of een dubbele kolf waarbij je moedermelk uit beide borsten tegelijk kolft. Dit kan veel tijd besparen. Belangrijk is dat je een borstkolf kiest die goed bij jou past. Ook is het van belang dat je een borstschild in de juiste maat aanschaft. Wanneer je kolft met de verkeerde maat kan dit tot pijnklachten en zelfs borstontsteking leiden. Je kraamhulp of lactatiekundige kan je helpen met het bepalen van de juiste maat voor jou. Ben je in het ziekenhuis bevallen? Dan kunnen ze je op de kraamafdeling ook helpen hierbij.

Daarnaast is het belangrijk om de kolf bij een betrouwbare winkel aan te schaffen. Het online kopen van een borstkolf is gemakkelijk en eenvoudig. Let wel op dat je jouw borstkolf koopt op een website binnen de EU. Mochten er problemen met het apparaat zijn, kunnen ze je altijd helpen. Dat ligt wat ingewikkelder als je een goedkope borstkolf koopt op websites als AliExpress.

Ontspannen omgeving

Wanneer je gaat kolven is het belangrijk dat je dit in een ontspannen omgeving doet. Zorg ervoor dat je privacy hebt, ook wanneer je op je werk bent. Een ruimte waar niet iedereen zomaar kan binnenlopen is wenselijk. Probeer jezelf ook te ontspannen, dit komt het afkolven van moedermelk ten goede. Zet eventueel je favoriete muziek op vanaf je telefoon, tablet of laptop. Wees niet gehaast: je bereid immers de maaltijd van je baby.

Een goede toeschietreflex

Kolven duurt langer en kan zelfs pijnlijk worden wanneer je toeschietreflex te wensen overlaat. Dit kan ervoor zorgen dat er niet voldoende melk uit je borsten komt, en dat is wel het laatste wat je wilt. Er zijn meerdere manieren om de toeschietreflex te stimuleren, ook wanneer je kindje niet in de buurt is. Kijk bijvoorbeeld naar een foto van je kindje of neem een kledingstuk van hem of haar mee naar je werk, zodat je eraan kunt ruiken tijdens het kolven. Het klinkt gek, maar het werkt echt! Wetenschappers kwamen erachter dat dit het oxytocineniveau in je bloed verhoogt. Dit brengt de melkstroom op gang.
Wat ook kan helpen is het masseren van je borsten voordat je begint met kolven. En denk eraan: ontspan!

Zorg voor de juiste instellingen van de kolf

Kolven hoort geen pijn te doen. Als het pijnlijk wordt, kan het zijn dat je borstkolf niet op de juiste manier is ingesteld. Ook kan het zijn dat het borstschild dat je gebruikt te groot of te klein is. Te lang kolven kan ook pijnlijk worden. Een andere reden dat het afkolven van moedermelk pijn kan doen is omdat je tepel niet goed in het midden van het borstschild zit. Is dit allemaal niet aan de orde? Stel dan de zuigkracht lager in. Melk afkolven met een te hoge zuigkracht kan pijnlijk worden.

Moedermelk bewaren

Als kersverse moeder heb je allerlei handige kraamartikelen nodig. Deze maken je leven een stuk makkelijker. Wat dacht je van een koeltas om de afgekolfde moedermelk in te bewaren? Die komt er goed uit wanneer je bijvoorbeeld ergens kolft waar geen koelkast aanwezig is. De koeltas houdt je melk lekker vers tot je weer thuis bent bij je kindje!

Extra informatie

Kolven op het werk, wat mag je verwachten?
7 Voedingstips voor moeders die borstvoeding geven
Kolven op het werk. Wat zijn je rechten?
Als borstvoeding geven niet direct lukt: 6 gouden tips & trucs
Afgekolfde moedermelk bewaren. Zo kun je dat het beste doen!
Gouden tips voor een ontspannen borstvoeding
Wat is een tepelhoedje en waar is het goed voor?
Het regelen van de melkproductie. Hoe loopt het lekker door?
De eerste keer borstvoeding
5 Gouden tips bij het geven van borstvoeding
Borstvoeding: Van colostrum tot tepelkloofjes

Bronvermelding

Tekst: Amber Fernandes

Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.

Mobiele versie afsluiten