12 spullen die je nodig hebt voor je hond!
Huisdieren kunnen een goede aanvulling zijn op jullie gezin. Doorgaans zijn het zelf gezelschapsdieren en vinden ze het ongetwijfeld fijn in jullie gezin te worden opgenomen. Maar los van de gezelligheid zitten er meerdere voordelen aan huisdieren. Zo is je kind nooit meer alleen, is het wandelen met een hond niet alleen gezond maar ook goed voor de sociale contacten in de buurt. Huisdieren kunnen kinderen rust, plezier en geborgenheid geven. Hij kan je kind zelfs troost geven en er voor zorgen dat hij wat minder bang is.
Vaak beginnen mensen aan een huisdier als de kinderen er al zijn. Dat gebeurt dan omdat kinderen er zelf om vragen of omdat je zelf het voordeel ziet dat ze opgroeien met huisdieren. Dat kan inderdaad leuk en leerzaam zijn! Natuurlijk kun je kiezen voor wat kleins, zoals een cavia, konijn of misschien een parkiet, maar eigenlijk zijn deze huisdieren niet zo geschikt voor kinderen onder de zes jaar. Je kunt dan beter voor wat groters kiezen, zoals een kat of een hond. Natuurlijk kunnen die ook bijten of krabbelen, maar omdat het geen prooidieren zijn, zullen ze dat minder snel doen.
Verdiep je in het dier
Als je een huisdier aanschaft is het belangrijk dat je je vooraf in het dier verdiept. Hoe is het dier met kinderen? Een hond kan prima functioneren in een gezin, maar niet iedere hond is hier even geschikt voor. Er zijn rassen die wat meer geschikt zijn bij kleine kinderen, dan anderen. Feit blijft natuurlijk dat iedere hond kan bijten. De kans van slagen hangt in dit geval niet alleen van de hond af, maar ook van de gehoorzaamheid van je kind. Ook hij moet leren wat wel of niet mag.
En als je dan een keuze hebt gemaakt voor dat schattige hondje, wat heb je dan allemaal nodig? Wij hebben alvast een overzicht voor je gemaakt met spullen voor de hond die absoluut niet mogen ontbreken!
Wat heb je allemaal nodig?
1. Riem
Op de eerste plaats staat natuurlijk de riem. De hond moet naar buiten, niet alleen om zijn behoefte te doen, maar ook om te kunnen bewegen. Loslopen is niet toegestaan (en zolang hij niet goed luistert is dat sowieso geen goed idee) dus is een riem belangrijk. Kies een riem die bij de hond past. Die zwarte band met woest ogende spikes (van buiten) ziet er wellicht vet cool uit, maar rond de nek van een Chiwawa toch wat over de top.
2. Voerbak
Er moet uiteraard gegeten worden, dus moet er een voerbak aangeschaft worden. Kies een formaat voerbak die bij je hond past. Voor een poedel heb je geen ‘formaat wasteil’ nodig.
3. Waterbak
Eigenlijk is water nog belangrijker dan eten, dus een waterbak! Er zijn combinatie sets te koop, waarbij er ruimte is voor een voerbak én een waterbak, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor losse bakken. Het voordeel hiervan is, dat je ze onafhankelijk van elkaar kunt schoonmaken.
4. Eten!
Die voerbak moet natuurlijk worden gevuld, dus er moet voer gekocht worden. Let erop dat je goed voer koopt. Informeer dit desnoods bij een kenner, want er is ook (doorgaans wat goedkoper) voer te koop dat veel te veel zout bevat. Honden vinden dat zeker lekker, maar gezond is het natuurlijk niet.
5. Verantwoorde knabbels
Geef je hond liever geen ‘mensenvoedsel’, dus geen koekjes, kaakjes of andere slechte dingen. Er is voldoende ‘lekkers’ voor honden te koop, want ook nog eens gezond is. Informeer even bij de dierenspeciaalzaak, zij kunnen je er alles over vertellen.
6. Speeltjes
Natuurlijk gaan jullie het dier enorm veel aandacht geven, met ballen en stokken gooien en nog veel meer leuke dingen met hem doen. Een paar speeltjes zou dus fijn zijn. Leuk om met hem te spelen.
7. Slaapplek
Jullie nieuwe huisdier heeft natuurlijk ook een fijne slaapplek nodig. Dit kan een zachte hondenmand zijn, maar misschien vind je het juist wel fijn dat hij ’s nachts in de bench slaapt. In dat geval is een zacht dekentje erg prettig.
6. Kuurtjes en prikjes
Als je kiest voor een puppy is de kans groot dat je nog even met hem langs de dierenarts moet voor wat kuurtjes of prikjes. Informeer hiernaar bij de fokker.
8. Verzorging
Ook de haren van een hond moeten regelmatig worden geborsteld, een goede borstel is dus absoluut noodzakelijk! Iedere dag even borstelen vindt hij niet alleen erg fijn, maar het is ook belangrijk dat zijn vacht op die manier luchtig blijft (en niet de huid verstikt wordt door dode, losse haren).
9. Autokooi
Wil je regelmatig met de hond op stap? Dan is een autokooi wellicht geen overbodige luxe. Deze kooi voorkomt dat de hond zich door de hele auto kan bewegen en ineens tijdens het rijden op je schoot springt.
10. Maak hem zichtbaar!
Je hond zal ook ’s avonds uitgelaten moeten worden. In de zomer is het lekker lang licht maar in de winter is het al rap donker. Het is voor de hond (en baasje) een stuk veiliger wanneer je hond opvalt in het donker. Hiervoor zijn verschillende producten te koop, zoals een lichtgevend vestje, fluorescerende riemen of veiligheidslampjes.
11. Training
Hebben jullie gekozen voor een pup? Dan moet er nog heel wat geleerd worden! Misschien is een hondentraining dan wel aan te raden. Deze trainingen zijn niet alleen leuk voor de hond, maar ook nog eens erg nuttig!
12. Zakjes
Sinds een paar jaar verplicht, de (plastic of papieren) poepzakjes! Om de poep van je huisdier op te kunnen ruimen. Zorg dat je er voldoende hebt, want je hond uitlaten zonder zakjes is tegenwoordig geen optie, tenminste als je geen boete wilt riskeren.
Als laatste iets wat niet te koop is, liefde! Je hond heeft heel veel liefde en aandacht nodig! Niet alleen die eerste paar weken, maar zijn hele leven lang.
Extra informatie
Welke hondenrassen zijn ideaal voor een gezin?
Gebeten door een vechthond! Tims dochter overkwam het
Opgroeien met honden
Hoe verzorg je een grasparkiet?
Er even tussenuit, maar waar kun je heen met de hond?
Bang voor honden
Vragen om huisdier
Kinderen en huisdieren
Vragen om huisdier
De invloed van huisdieren op kinderen
Ik wilde graag een hondje. Maar kreeg een goudvis (persoonlijk blog)
Bronvermelding
Tekst: Marion Middendorp
© afbeelding: 123rf.com
Deze reportage is tot stand gekomen middels een samenwerkingsverband.