Zwangerschapskwaaltjes – Hoe houd je de ongemakken beperkt?

Je bent zwanger en dat is natuurlijk hartstikke leuk, maar je kunt ook last krijgen van allerlei zwangerschapskwaaltjes. Dat is niet zo gek, want er verandert van alles in je lichaam en dat gaat nou eenmaal niet zonder slag of stoot. Schrik niet direct bij bepaalde klachten, sommige zwangerschapskwaaltjes horen er gewoon bij en bij anderen moet je wat meer waakzaam zijn. De meest voorkomende zwangerschapskwaaltjes of zwangerschapsklachten komen in deze blog aan bod.

Zwangerschapskwaaltjes - Hoe houd je de ongemakken beperkt?

Grote of kleine zwangerschapskwaaltjes

Bijna alle zwangere vrouwen krijgen met één of meerdere zwangerschapskwaaltjes te maken. We hebben geprobeerd zoveel mogelijk zwangerschapskwaaltjes (met eventuele oplossingen) bij elkaar te voegen, maar er zijn er zoveel dat we wellicht (nog) niet helemaal compleet zijn. Ontbreekt er volgens jou iets? Laat het ons vooral weten!

Ieder moment in de zwangerschap kent zijn eigen kwaaltjes en dit begint al vanaf het moment van bevruchting. Zodra het eitje is bevrucht wordt er van alles in je lichaam in gang gezet voor de komende maanden. Dat betekent onder andere dat je stofwisseling gaat veranderen en je hormoonhuishouding overhoop komt te liggen. In het begin merk je daar waarschijnlijk nog helemaal niks (of nauwelijks iets) van, maar in de loop van de maanden kunnen de zwangerschapskwaaltjes zich afwisselen en/of uitbreiden. Met meer of mindere klachten.

Bij twijfel? Raadpleeg altijd een arts

Hopelijk heb je iets aan dit overzicht. En mocht je het niet vertrouwen? Raadpleeg dan altijd je huisarts of verloskundige! Zij kunnen je helpen of eventueel gerust stellen. En dat laatste is ook altijd zeer prettig!

lijn - zwangerschapskwaaltjes
a - Zwangerschapskwaaltjes

Aambeien

Een van de meer bekende zwangerschapskwaaltjes, zijn aambeien. Aambeien zijn gezwollen bloedaders in of rond de aars. Ze kunnen pijn en jeuk veroorzaken en soms ook bloeden. Ze zijn vaak het gevolg van constipatie of verstopping of door het verslappen van de bekkenbodemspieren. Deze verslapping vermindert namelijk de ondersteuning van het weefsel rondom de bloedvaatjes.

Veel water drinken

Om de verstopping tegen te gaan kun je het beste veel (water) drinken – zo’n 2 liter per dag – voldoende bewegen en zorgen voor vezelrijke voeding. Vezels zitten bijvoorbeeld in bruin brood, zilvervliesrijst, volkorenpasta, groene groenten en fruit. Probeer niet teveel te persen als je harde ontlasting hebt. Gebruik na je toiletgang liever lauw water met eventueel een wattenbol dan toiletpapier.

lijn - zwangerschapskwaaltjes

Acne

Tijdens de zwangerschap kunnen onder invloed van hormonen, jeugdpuistjes opnieuw ontstaan, bekend onder de naam zwangerschapsacne. Meestal neemt dit na de eerste maanden weer af. Raadpleeg de drogist of apotheek hoe je het beste deze acne kan verzorgen.

lijn - zwangerschapskwaaltjes
b - Zwangerschapskwaaltjes

Bandenpijn

Vanaf de vierde maand van je zwangerschap kan je last krijgen van bandenpijn. Je buikholte wordt begrensd door spierplaten, peesplaten en vliezen en je baarmoeder ligt daarin als het ware opgehangen aan banden. Door het groeien van je baarmoeder, worden deze banden opgerekt en dat kan een vervelende pijn onder in je buik veroorzaken; vooral bij het lopen. Het gebruik van een buikband of steunbroek biedt extra steun en vermindert zodoende deze vervelende, stekende pijn.

lijn - zwangerschapskwaaltjes

Bekkeninstabiliteit

De banden en weefsels van de bekkengordel verweken, waardoor het bekken te soepel en beweeglijk wordt. Tijdens de zwangerschap is een geringe verweking van deze delen normaal en functioneel: je kindje moet immers tijdens de bevalling het geboortekanaal passeren. Wanneer de verweking te sterk is, kunnen de bekkendelen ten opzichte van elkaar verschuiven en moeten de spieren en banden rond de bekkengordel extra hard werken om het bekken stabiel te houden. Deze bekkeninstabiliteit veroorzaakt pijn en beperkt je mobiliteit.

Beurs en pijnlijk

Je kunt er moe van worden en een beurs of pijnlijk gevoel rond het schaambeen krijgen met uitstralingspijn naar de bovenbenen. Lopen, staan, zitten, omdraaien in bed, fietsen, autorijden… het gaat allemaal zeer moeizaam en veroorzaakt veel pijn.
Bekkeninstabiliteit kan zo erg zijn, dat je in een rolstoel terecht komt. Soms wil therapie wel eens uitkomst bieden.

lijn - zwangerschapskwaaltjes

Blaas(ontsteking)

In de eerste maanden groeit je baarmoeder hard en drukt zodoende op je blaas. Hierdoor moet je vaker plassen. Heb je echter een pijnlijk of branderig gevoel bij het plassen, laat dan even je urine controleren. Zwangere vrouwen zijn nogal gevoelig voor een urineweginfectie of blaasontsteking.
Veel drinken vermindert de kans op infectie omdat de bacteriën dan worden weggespoeld. Probeer ook kleding te vermijden die knelt in het kruis.

Vaker plassen

Aan het einde van de zwangerschap zal je ook weer wat vaker moeten plassen omdat dan het hoofdje op je blaas drukt. Probeer tijdens het plassen een paar keer van houding te veranderen om je blaas geheel te kunnen ledigen.

lijn - zwangerschapskwaaltjes

Bloedarmoede

Bloedarmoede wil niet zeggen dat je een tekort hebt aan bloed, maar het betekent dat je een tekort hebt aan ijzer. Je kunt je hierdoor moe voelen, duizelig en hangerig. Doordat je lichaam tijdens de zwangerschap een extra liter bloed aanmaakt (voor de placenta), kan er ijzertekort ontstaan. Ook je kindje onttrekt veel ijzer aan je bloed. Om bloedarmoede te voorkomen kun je het beste ijzerrijke voeding eten. Dit zijn producten als vlees, groene groenten, peulvruchten, volkoren producten, et cetera. Je verloskundige of arts kan je eventueel staalpillen voorschrijven.

lijn - zwangerschapskwaaltjes

Bloedend tandvlees

Tijdens je zwangerschap ben je gevoeliger voor bloedend tandvlees. Er wordt tijdens de zwangerschap calcium uit je lichaam onttrokken en onder invloed van je hormonen wordt je tandvlees ook iets weker. Allemaal redenen voor een extra goede mondhygiëne. Poets je tanden na elke maaltijd met een zachte borstel en blijf goed flossen en/of stokeren. Een tussentijdse controle bij je tandarts is raadzaam.

lijn - zwangerschapskwaaltjes

Bloedverlies

Je hoeft bij bloedverlies niet gelijk van het ergste uit te gaan. Tijdens de eerste 16 weken komt het voor bij 1 op de 5 zwangeren en die krijgen echt niet allemaal een miskraam. Ongeveer 50% van de zwangerschappen met bloedverlies verloopt doorgaans zonder problemen. Als je geen pijn in je buik hebt, is de kans groot dat het bloedverlies een andere oorzaak heeft.

Innestelbloed

Sommige vrouwen hebben een beetje bloedverlies op de dagen dat zij ongesteld zouden worden en in de eerste weken kan het ook duiden op innestelbloed. Of misschien is er een klein wondje aan de baarmoedermond, die is nu wat meer doorbloed en de huid is er nu wat dunner. Bij het vrijen zou dit bijvoorbeeld een beetje stuk zijn gegaan. Als het gebeurt, neem in ieder geval contact op met je verloskundige of gynaecoloog.

lijn - zwangerschapskwaaltjes

Brandend maagzuur

Na de twintigste week van je zwangerschap kan je last krijgen van brandend maagzuur (vaak ’s nachts), of oprispingen. Het heeft twee oorzaken. Enerzijds komt het door de grote hoeveelheid progesteron die je lichaam produceert, hierdoor wordt de sluitspier van je maagingang slapper. Aan de andere kant drukt de groter wordende baarmoeder, de maag een beetje naar boven waardoor er maagsappen in de slokdarm kunnen komen.

Gemberthee

Leg het hoofdeinde van je matras iets hoger, eet kleinere porties eten en kijk uit met specerijen, vet, uien en koffie. Lauwe melk en een droog kaakje, kan verlichtend werken. Ook een kopje gemberthee kan helpen. Probeer zoveel mogelijk koolzuurhoudende dranken, sterke koffie, vet eten, scherpe kruiden en zure vruchtensappen te vermijden. Eet liever meerdere kleine(re) porties per dag dan drie grote maaltijden.

Hoe maak je een kopje gemberthee?

Verse gemberwortel kun je in de meeste supermarkten, groentewinkels en toko’s kopen. Maak de gemberthee als volgt:

Schil de gemberwortel.
Doe een theelepeltje geraspte gember in een steelpannetje.
Voeg een kopje water toe en breng het aan de kook.
Laat alles 5 minuten trekken.
Haal de pan van het vuur, leg er een deksel op en laat de thee nog 5 minuten staan voor je hem opdrinkt.

Opletten

Op de website van food-info.net is te lezen dat vroegtijdige studies suggereren dat gember veilig en effectief zou kunnen zijn bij het bestrijden van misselijkheid en overgeven bij zwangerschap. Het is belangrijk dat er niet een te hoge dosis wordt genomen (max. 2 gr. verse gember per dag) en niet langer dan 5 dagen. Er zijn ook wetenschappers die hoge doses van gember nadrukkelijk afraden omdat zij vergroeiingen of miskramen vrezen.

Meer onderzoek

Samenvattend: er moet meer onderzoek gedaan worden om de veiligheid en effectiviteit van gember inname tijdens de zwangerschap vast te stellen alvorens aanbevelingen voor langere termijn gedaan kunnen worden.
Ook op de website van www.herbasanitas.nl is te lezen dat gember tot de kruiden behoort die men in medicinale dosering beter kan vermijden in het begin van de zwangerschap. Af en toe culinair gebruik zal geen problemen opleveren.

lijn groen oudersenzo

Buikpijn

Pijn in je buik is misschien wel het meest voorkomenden en beangstigende kwaaltje. Dat is immers de plek waar je baby groeit! Gelukkig is buikpijn vaak een onschuldige zwangerschapskwaal die heel goed te verklaren valt. Het kan echter meerdere oorzaken hebben. Belangrijk om dus uit te zoeken waardoor het komt, want niet alle vormen van buikpijn zijn onschuldig.

lijn groen oudersenzo

Buitenbaarmoederlijke zwangerschap

Het zal je maar gebeuren. Je bent, misschien wel eindelijk, zwanger en dan blijkt dat de innesteling verkeerd is gegaan. Met andere woorden: je hebt een buitenbaarmoederlijke zwangerschap, of medisch gesproken: Extra Uteriene Graviditeit. Soms spreekt men ook over een ZOL (Zwangerschap met Onbekende Locatie). Een zwangerschap zonder kans op een baby en met risico’s voor de moeder. Wat is het precies en hoe ga je hier verder mee om?

lijn groen oudersenzo
c - Zwangerschapskwaaltjes

Cervixinsufficiëntie

Cervixinsufficiëntie is een initieel pijnloze progressieve ontsluiting van de baarmoederhals (cervix). Met andere woorden: de baarmoederhals is te slap (insufficiënt) waardoor hij al tijdens de zwangerschap open gaat staan zodat er een risico op vroeggeboorte ontstaat.

lijn groen oudersenzo
e - Zwangerschapskwaaltjes

Emoties

De zwangerschap is een periode vol emoties. In het kraambed is enige emotionele labiliteit – van geluk naar verdriet – normaal.

lijn groen oudersenzo
f - Zwangerschapskwaaltjes

Flauwvallen

In het begin van de zwangerschap kun je last hebben van een plotselinge daling van je bloeddruk waardoor de hersenen kortdurend een zuurstofgebrek hebben. Snel opstaan en de plotselinge overgang naar een te warme en benauwde omgeving kunnen allemaal tot flauwvallen leiden.
Vermijd rokerige ruimtes en sta niet te lang. Als je je slap voelt worden, ga dan even zitten of liggen met je voeten omhoog.

lijn groen oudersenzo
h - Zwangerschapskwaaltjes

Harde buiken

Deze harde buiken ontstaan door het onwillekeurig samentrekken van de baarmoeder. Ze kunnen al in een vroeg stadium optreden. Zolang ze niet te vaak en te pijnlijk zijn, is het niet erg, maar het kan soms best vervelend zijn. Ze zijn vaak het teken dat je te druk bent geweest.

Braxton-Hicks

Je baarmoederspieren oefenen het samentrekken voor de bevalling; dit zijn de beruchte contracties van Braxton-Hicks. Deze oefenweeën zijn niet pijnlijk, maar voelen aan als kramp, je buik voelt strak en hard aan. Als ze vaker gaan voorkomen en je bent nog niet zover dat je mag gaan bevallen, waarschuw dan je verloskundige.

lijn groen oudersenzo

Haren en nagels

Tijdens je zwangerschap kunnen je vinger- en teennagels sterker worden dan ze ooit waren. Ook kunnen ze sneller gaan groeien! Dit geldt ook voor je haar en dan bedoelen we niet alleen je hoofdhaar. Jammer genoeg kan de versnelde haargroei ook spontaan op minder geschikte plekken zoals in je gezicht of op je buik. Gelukkig verdwijnt het overtollige haar weer vanzelf vanaf het moment je kindje is geboren. Tot die tijd maar het scheerapparaat of pincet binnen handbereik houden!

lijn groen oudersenzo

HELLP syndroom

HELLP syndroom is een ernstige vorm van zwangerschapsvergiftiging. De letters ‘HELLP‘ staan voor: Hemolysis Elevated Liverenzymes Low Platelets. Met andere woorden: er is sprake van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, een gestoorde leverfunctie en een tekort aan bloedplaatjes waardoor de bloedstolling wordt ontregeld. Het zijn ernstige zwangerschapscomplicaties, die levensbedreigend voor de moeder en haar ongeboren kind kunnen zijn.

lijn groen oudersenzo

Hoofdpijn

Als je hoofdpijn hebt, probeer wat te rusten. Inspanning, stress en grote werkdruk kunnen hoofdpijn veroorzaken, maar hoofdpijn kan ook ontstaan door een verhoogde bloeddruk – dit is niet goed voor je kindje. Heb je veel last van hoofdpijn of komt het regelmatig opzetten, meldt dit dan tijdens je controle.

lijn groen oudersenzo

Hyperemesis Gravidarum

Als je last hebt van misselijkheid en overgeven in een extreme vorm, dan wordt dit Hyperemesis Gravidarum (HG) genoemd. HG komt voor in ongeveer 0,5% tot 2% van de zwangerschappen en vrouwen met deze zwangerschapsziekte zijn nauwelijks in staat om nog iets van vocht of voedsel binnen te krijgen of te houden en moeten soms al van een slokje water overgeven. Een dergelijke extreme vorm van overgeven en misselijkheid leidt tot uitdroging, gewichtsverlies en andere complicaties. Vaak is een opname in het ziekenhuis onvermijdelijk.

lijn groen oudersenzo

Hypertensie

Er wordt pas gesproken van een zwangerschapshypertensie wanneer je bloeddruk na de twintigste week van je zwangerschap te hoog is, terwijl het daarvoor normaal was. Een andere term die nog wel eens gebruikt wordt is ‘zwangerschapstoxicose’. Een te hoge bloeddruk komt voor bij 15% van de zwangere vrouwen, met name tijdens de eerste zwangerschap. Gelukkig gaat het ook vaak goed en krijgt maar 1% van de zwangere vrouwen last van pre-eclampsie. Vrouwen boven de 35 jaar lopen wat meer risico en ook als je een meerling verwacht, is de kans wat groter.

lijn groen oudersenzo

Hypotensie

Men spreekt van hypotensie of lage bloeddruk als je bovendruk lager is dan 100 mm Hg en je onderdruk lager dan 60 mm Hg. Een lage bloeddruk is veel minder gevaarlijk dan een hoge. Het kan echter wel vervelende gevolgen hebben.
Bij ieder bezoek aan de verloskundige, zal zij je bloeddruk meten. Bloeddruk is de druk die op de slagaders komt te staan wanneer het bloed door het lichaam wordt gepompt. Je bloeddruk bestaat uit twee cijfers: de bovendruk (die ontstaat als je hart zich samentrekt, dit is dus de bloeddruk tijdens een hartslag) en de onderdruk (de druk in je bloedvaten als je hart zich ontspant, dit is de bloeddruk tussen twee hartslagen).
Normaal gesproken ligt de bloeddruk rond de 120/80 of 110/70, maar dit kan tijdens de zwangerschap veranderen.

Gedurende de eerste zes maanden van je zwangerschap kan je bloeddruk wat lager zijn dan voor je zwangerschap. Het kan zelfs dalen tot 90/60. De laatste drie maanden, kan je bloeddruk weer op zijn oude niveau zijn, of misschien zelfs iets verhoogd.

lijn groen oudersenzo
i - Zwangerschapskwaaltjes

Incontinentie

Sommige vrouwen hebben wat last van incontinentie of licht urineverlies. Dit komt omdat de spieren van de bekkenbodem zijn uitgerekt. Vooral bij rennen, hoesten en niezen kan dit voorkomen.

lijn groen oudersenzo
j - Zwangerschapskwaaltjes

Jeuk

Sommige zwangere vrouwen kunnen veel last hebben van jeuk op hun buik. Zorg ervoor dat je in ieder geval geen kleding draagt die kriebelt. Zacht katoen is beter dan synthetisch weefsel. Een eenvoudig huismiddeltje tegen de jeuk is een aardappel raspen (of snijd hem in schijven) en daarmee je buik inwrijven. Heb je ook elders jeuk op je lichaam, dan kun je dit beter aan je behandelend gynaecoloog of verloskundige vertellen. Het kan zijn dat er een medische oorzaak is voor de jeuk, bijvoorbeeld ijzergebrek of een vorm van geelzucht.

lijn groen oudersenzo
m - Zwangerschapskwaaltjes

Misselijkheid

Door de invloed van de hormonen heeft een groot aantal vrouwen (70%) in de eerste maanden van hun zwangerschap last van misselijkheid. Bij de meeste vrouwen beperkt het zich tot de ochtend, maar sommige vrouwen hebben er de hele dag last van. Tussen de 12 – 16 weken vindt er een wisseling plaats in de samenstelling van de zwangerschapshormonen. Vaak treedt er dan een verbetering op in de ochtendmisselijkheid. Sommige mensen zeggen dat de misselijkheid komt door het feit dat je gevoeliger bent voor luchtjes of doordat je spijsvertering verandert. Hoe dan ook, misselijkheid is natuurlijk nooit prettig.

Tips

Om dit zoveel mogelijk te beperken hebben wij een paar tips voor je op een rijtje gezet:

Eet liever een paar keer op een dag kleinere porties, dan drie keer uitgebreid.

Sta niet met een lege maag op. Vraag je partner een klein ontbijt op bed te brengen of leg een rol biscuit of een pak crackers op je nachtkastje.

Blijf ’s morgens wat langer in je bed liggen.

Gebruik veel fruit en rauwe groente, volkorenbrood en kruidenthee.

Let op een goede stoelgang.

Gember kan de misselijkheid verminderen (bevordert de darmwerking) maar het is ook een effectieve remedie tegen brandend maagzuur.

Drink een kopje gemberthee.

Drink veel water gedurende de dag.

Extreem braken

Bij een extreme vorm van braken (niets meer binnen kunnen houden) kan uitdroging optreden. Waarschuw in dat geval altijd je arts. Er kan dan sprake zijn van Hyperemesis Gravidarum.

lijn groen oudersenzo
n - Zwangerschapskwaaltjes

Neusbloedingen

Doordat de slijmvliezen van je neus en bijholten opzwellen onder invloed van de hormonen, kan je tijdens de zwangerschap wat meer last krijgen van een neusbloedingen. Snuit je neus altijd voorzichtig.

lijn groen oudersenzo
o - Zwangerschapskwaaltjes

Obstipatie

Obstipatie is een ander woord voor ‘verstopping’, een vervelend zwangerschapskwaaltje wat helaas ook nog eens veel voorkomt. Ook als je nooit last hebt gehad voor een moeilijke stoelgang, kan dit tijdens je zwangerschap ineens anders zijn. Door de invloed van je hormonen werken je darmen tijdens je zwangerschap een beetje minder dan normaal. Het hormoon progesteron verslapt de spieren in je darmwand en laten de darmen wat trager werken, waardoor het allemaal wat lastiger wordt. Ook neemt je lichaam tijdens je zwangerschap meer vocht op, waardoor je ontlasting dikker wordt en misschien beweeg je ook wat minder, dan voor je zwangerschap.

lijn groen oudersenzo

Opgezette enkels

Aan het einde van je zwangerschap kun je last krijgen van opgezette enkels. Dit kan erop wijzen dat je meer vocht vasthoudt. Leg je benen regelmatig even hoog.

lijn groen oudersenzo
p - Zwangerschapskwaaltjes

Pijnlijke borsten

Pijn in de borsten is een veel voorkomend zwangerschapskwaaltje. Sterker nog, het kan zelfs één van de eerste symptomen van je zwangerschap zijn! Dat is ook wel een beetje logisch. Tijdens je zwangerschap ontwikkelen de melkklieren om zich voor te bereiden op de melkproductie. Door de toename van hormonen zwellen je borsten op en worden ze zwaarder. De huid rekt mee. Gelukkig nemen de klachten aan het einde van het eerste trimester weer wat af.

Prenatale depressie

Een depressie tijdens je zwangerschap wordt ook aangeduid met een prenatale depressie. Hoewel een postnatale of postpartum depressie bekender is, komt een prenatale depressie wel degelijk regelmatig voor. De eerste drie maanden zal je lichaam nog heel erg moeten ‘wennen’ aan het zwanger zijn en is vermoeidheid en emotionele pieken en dalen vrij normaal. Houdt dit echter langer aan of is het heel heftig, dan kan er sprake zijn van een depressie. In cijfers wordt er gesproken van 17% van de zwangeren die zich neerslachtig voelen. Bij 12% gaat het dan echt om een depressie. Dat zijn er toch best wel veel! Denk dus niet dat je de enige bent!

lijn groen oudersenzo
r - Zwangerschapskwaaltjes

Rugpijn

Veel vrouwen hebben last van hun rug tijdens de zwangerschap. Meestal aan het einde van een zwangerschap, maar de klachten kunnen ook eerder optreden.
Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor deze klachten. Een van de mogelijkheden is de verandering van het zwaartepunt in je lichaam. Maar ook een verandering in de kromming van je ruggengraat wordt wel als ‘boosdoener’ aangewezen. Deze kromming ontstaat door het groter worden van de baarmoeder.

Niet te lang staan

Probeer overdag niet te lang achter elkaar te staan. Mocht je toch last van je rug krijgen, dan kan een warme waterzak tegen je rug voor verlichting zorgen. Eventueel in combinatie met een paracetamol.
Er bestaan speciale zwangerschapsgordels, maar die werken niet altijd. Overleg dit eventueel met je arts.

lijn groen oudersenzo

Restless legs

De naam zegt het al: rusteloze benen. Het is een raar, vervelend, kriebelend gevoel. Alsof er allemaal mieren over je benen lopen. Het komt opzetten als je in rust ben, vooral ’s nachts dus. Het enige wat je wilt doen is je benen bewegen.

Een oorzaak kan zijn dat je ijzer of foliumzuur tekort komt of verminderde doorbloeding van de kuiten. Probeer voldoende te bewegen, gezond te eten en cafeïne zoveel mogelijk te vermijden. Wisselbaden en een koele slaapkamer kunnen ook helpen. Na de zwangerschap zullen de klachten weer verdwijnen.

lijn groen oudersenzo
s - Zwangerschapskwaaltjes

Schimmelinfecties (Candida Albicans)

Tijdens je zwangerschap heb je wat meer witverlies dan anders. Maar als het jeukt, pijnlijk is of branderig aanvoelt, heb je waarschijnlijk een schimmelinfectie of met een andere benaming: Candida Albicans. Het is een veelvoorkomende kwaal die te wijten is aan de veranderingen in de zuurgraad van de vagina. Je huisarts kan ter behandeling in dit geval een crème of vaginale tabletten voorschrijven.

lijn groen oudersenzo

Slapeloosheid

Aan het einde van je zwangerschap kun je je moe voelen doordat je moeite hebt met slapen en/of in slaap vallen. Je groeiende buik gaat je een beetje in de weg zitten en het wordt daardoor steeds moeilijker om een lekkere houding te vinden.

Voldoende beweging

Zorg voor voldoende beweging overdag. Probeer zoveel mogelijk stress te vermijden en neem wat minder hooi op je vork. Eet ’s avonds geen zware maaltijden en laat je slaapkamer voldoende luchten. Neem een lekker bad voor je gaat slapen, drink een beker warme melk of kamillethee voordat je je bed in kruipt en pak een goed boek. Neem echter nooit op eigen initiatief een slaapmiddel.

Gebruik een kussen

Je kunt het liggen wat prettiger maken door een kussen tussen je benen te leggen. Ga op je linkerzij liggen en leg je rechterbeen gebogen op het kussen (of anders om).

lijn groen oudersenzo

Spataderen

Spataderen ontstaan door stuwing en een verminderde klepwerking in de beenvaten. Tijdens de zwangerschap bemoeilijkt een vergrote baarmoeder bovendien de bloedcirculatie naar boven, waardoor extra stuwing in de beenvaten optreedt. Draag liever geen hoge hakken tijdens je zwangerschap. Probeer regelmatig even met je benen hoog te zitten.

lijn groen oudersenzo
v - Zwangerschapskwaaltjes

Vaginale afscheiding

Tijdens de zwangerschap kun je wat meer last hebben van vaginale afscheiding (witte vloed). Deze afscheiding is dun, wit en is nagenoeg geurloos. Het gebruik van een vaginale spray wordt afgeraden. De natuurlijke afweer tegen vaginale infecties kan door dit gebruik verstoord raken.

Branderig

Wanneer het echter jeukt, bruin, geel of groen wordt, pijnlijk of branderig aanvoelt of sterker gaat ruiken, kan het zijn dat je een schimmelinfectie hebt. In dat geval moet je even contact opnemen met je arts.

lijn groen oudersenzo

Vergeetachtigheid (zwangerschapsdementie) en onhandigheid

Sta niet vreemd te kijken als je je autosleutels terugvindt in de diepvriezer of wanneer je de verpakking van iets hebt bewaard en de inhoud hebt weggegooid… Geloof het of niet maar dit kan een gevolg van je zwangerschap zijn.

Geen medische oorzaak

Zover we weten is er geen medische oorzaak bekend voor zwangerschapsdementie of vergeetachtigheid, maar sommige vrouwen zijn tijdens de zwangerschap meer verstrooid dan anders en soms ook wat onhandiger. Je hoeft je niet druk te maken, het is gelukkig van tijdelijke aard. Zodra je baby is geboren, wordt je weer net zo scherpzinnig als altijd!

lijn groen oudersenzo

Vermoeidheid

Hoewel je ongelofelijk blij bent met het baby’tje dat in je buik groeit, kun je alleen nog maar gapen en slapen. Vermoeidheid is één van de meest voorkomende zwangerschapskwalen. Veel vrouwen hebben er vooral de eerste drie maanden last van, maar bij sommigen houdt de vermoeidheid de hele zwangerschap aan. De vermoeidheid heeft verschillende oorzaken: hormonen, je lichaam is hard aan het werk, slaaptekort, emoties en de gewichtstoename.

lijn groen oudersenzo

Verstopping (obstipatie)

De darmen werken tijdens de zwangerschap wat langzamer. Je kunt dan wat last krijgen van obstipatie. Neem geen laxeermiddelen tijdens je zwangerschap. Veel middelen veroorzaken contracties (samentrekkende spierbewegingen) die ook van invloed zijn op je baarmoeder en dan tot vruchtafdrijving kunnen leiden.
Wat je wel kunt doen is geweekt droog fruit eten (abrikozen of pruimen), voldoende drinken (anderhalf tot twee liter per dag) en vezelrijk eten (volkorenbrood, groente en fruit).

lijn groen oudersenzo

Vocht vasthouden

Het vasthouden van vocht is nodig voor de verslapping en rek van de weefsels. Het treedt vooral op als je lang zit of als het warm is, met name in de enkels, benen en vingers. Let daarom goed op je ringen en haal deze voortijdig van je vingers. Het is heel vervelend wanneer je ze niet meer af kunt krijgen.
Drink minstens 2,5 liter (water) op een dag en vermijd lang staan. Je kunt ook met je benen omhoog slapen. Als je extreem veel vocht vasthoudt, neem dan even contact op met je arts of verloskundige.

lijn groen oudersenzo

Voorliggende placenta (of placenta previa)

Bij een voorliggende placenta hecht de placenta zich te laag in de baarmoeder. Normaal groeit de placenta ergens bovenin de baarmoeder, maar soms gebeurt dit niet en komt de placenta over de uitgang van de baarmoeder te liggen. De placenta kan met deze ligging de baarmoedermond en baarmoederhals bedekken, wat tot bloedingen kan leiden. Als je een laag liggende placenta hebt, word je tijdens de rest van je zwangerschap begeleid door een gynaecoloog.

lijn groen oudersenzo
z - Zwangerschapskwaaltjes

Zwangerschapsmasker

Onder invloed van hormonen en zonlicht kan een vlekkerige, geelbruine huidverkleuring ontstaan. Dit wordt wel een ‘zwangerschapsmasker‘ genoemd. Je kunt dit voorkomen door met een goede sunblock de zon in te gaan, of nog beter, onder een parasol gaan zitten.

lijn groen oudersenzo

Zwangerschapsstrepen (striae)

Striae of zwangerschapsstrepen (zwangerschapsstriemen) zijn kleine scheurtjes in de onderste laag van je huid. Deze ontstaan doordat je huid in een korte tijd erg wordt opgerekt. Vaak zijn ze te vinden op de onderkant van je buik en je navel. Je kunt het niet voorkomen, en het gaat ook niet meer weg. Gelukkig vervagen ze wel in de loop der tijd.

Verzorging

Blijf je huid zo goed mogelijk verzorgen door je huid met speciale producten, soepel te houden. Er zijn merken die een speciale lijn hebben ontwikkeld voor zwangere vrouwen.

lijn groen oudersenzo

Zwangerschapsdiabetes of diabetes gravidarum

Bij zwangerschapsdiabetes krijg je tijdens de zwangerschap last van een hoge bloedsuikerspiegel. Gelukkig is dit tijdelijk en is deze vorm van diabetes weer voorbij na de bevalling. De medische term voor deze specifieke diabetes is diabetes gravidarum. Zo’n 2 tot 5 procent van de zwangere vrouwen krijgt hiermee te maken. Vanaf de 24e week kun je hiermee te maken krijgen. Vanaf het tweede trimester wordt er daarom regelmatig een glucosetest uitgevoerd.

Tijdens je zwangerschap kan je kindje last krijgen van jouw hoge bloedsuikerspiegel; hij ontwikkelt zelf dan ook een hoge bloedsuikerspiegel. Hoge glucosewaarden zijn vooral schadelijk in de eerste weken van de embryo, wanneer er belangrijke organen worden gevormd. Andere gevolgen kunnen zijn:
Je kindje kan meer groeien dan normaal en hierdoor een verhoogd geboortegewicht (macrosomie) hebben. De kans op een keizersnede neemt hiermee toe.
Hij kan eerder geboren worden.
Zijn bloedsuikerspiegel kan gevaarlijk dalen na de geboorte. Hij kan tijdelijk worden opgenomen tot zijn bloedsuikerspiegel weer normaal is.
Op latere leeftijd hebben zowel moeder als kind meer risico op diabetes type 2.
Daarnaast loop je meer risico op een postnatale depressie na de bevalling en zorgt een verhoogde bloedsuikerspiegel voor een verhoogde kans op infecties die meestal ontstaan in de nieren, blaas, baarmoederhals en baarmoeder.

Zwangerschapsrhinitis

Zwangerschapsrhinitis, ook wel bekend als “de loopneus die niet stopt”, is een aandoening waarbij je neus gedurende je zwangerschap chronisch verstopt of juist constant aan het lopen is. Stel je voor: je bent al moe, je voeten zijn gezwollen en dan komt er ook nog een neus bij die lijkt te denken dat hij in een voortdurende allergie-seizoen verkeert. Niet ideaal, toch? Hoewel het niet gevaarlijk is voor jou of je baby, kan het behoorlijk vervelend zijn en je dagelijkse leven beïnvloeden.

lijn groen oudersenzo

Zwangerschapskwaaltjes

Helaas horen zwangerschapskwaaltjes bij je zwangerschap. Van sommige zal je weinig tot geen last hebben, van anderen weer wat meer. Luister goed naar je lichaam en probeer ondanks sommige zwangerschapskwaaltjes zoveel mogelijk van je zwangerschap te genieten. Uiteindelijk hou je een prachtig wonder in je armen!

liefs Marion

Meer informatie

De zwangerschapsstreep of linea nigra. Getekend voor het leven?
De eerste zwangerschapssymptomen herken je zo!
Buikpijn tijdens de zwangerschap, veelal een onschuldige zwangerschapskwaal (maar niet altijd)
Verborgen zwangerschap: Hoe kun je een zwangerschap niet opmerken?
Dikke buiken tijd – De laatste loodjes
De eerste zwangerschapssymptomen waaraan je kunt ontdekken dat je zwanger bent
De 5 meest gênante zwangerschapskwaaltjes
Medische woordenlijst
Ongemerkt zwanger. Kan dat?

Bronvermelding

Tekst: Marion Middendorp
Stockfoto: 123rf.com

lijn-groen-oudersenzo
BabyBaby

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *